Официална биография

Деян Витанов

Предприемач

Деян Витанов е изпълнителен директор и съосновател на Chobolabs – стартъп фокусиран върху електронни спортове на мобилни устройства. Компанията цели да отключи скрития потенциал на смартфоните, като ги превърне в миниатюрни конзоли в ръцете на геймъри по цял свят. За да реализира тази мечта, Chobolabs е набрала почти 10 милиона долара капитал от някои от най-добрите инвеститори в Силициевата долина, начело с фондовете Formation 8 и Innovation Endeavors, и е отворила офиси в Сан Франциско и София. Тяхната основна игра, Мейхем, има над 1 милион сваляния, рейтинг 4.5 звезди и е отличена от Google, Apple, SXSW, TwitchCon и Comic-Con.

Преди да стартира Chobolabs, Деян съосновава и продава 2 компании – Philanthropedia (продадена през 2011) и CPP-Home (продадена през 2003). Той е активен ментор на предприемачи и е работил с над 100 основатели на компании, които общо са набрали повече от 300 милиона долара капитал и са създали хиляди работни места. Деян редовно изнася лекции на тема предприемачество, технологии и лидерство на различни конференции, общества и университети, включително в Stanford и Berkeley. Освен това той е автор на Startup Lore, безплатна онлайн книга за създаване на стартъпи.

Деян има магистърска степен по бизнес администрация от университета Stanford, където организира конференция по предприемачество и преподава класа Leadership Labs. Той има бакалавърска степен по интегрирани социални науки от Jacobs University Bremen, където е избран за президент на студентското правителство.

Деян пише софтуер от 9-годишна възраст и има опит с множество езици за програмиране. Той има няколко първи места на национални съзтезания по информатика и особен интерес към комплексни алгоритми и структури на данни. В свободното си време, Деян обича да чете, медитира, тренира, гледа електронни спортове и играе с кучета.

Може да научите повече за него на личния му уебсайт http://www.deyanvitanov.com.